Λιπαρά οξέα που ανευρίσκονται στα ψάρια όπως οι σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, στο λιναρόσπορο, καρύδια, λιναρόσπορους, πρασινα φυλλώδη λαχανικά, κ.α.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν την ομάδα κλειδί των πολυακόρεστων λιπών. Υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες των ωμέγα-3:
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Omega-3 polyunsaturated fatty acids mitigate blood-brain barrier disruption after hypoxic-ischemic brain injury. Zhang W, Zhang H, Mu H, Zhu W, Jiang X, Hu X, Shi Y, Leak RK, Dong Q, Chen J, Gao Y. Neurobiol Dis. 2016 Feb 24. pii: S0969-9961(16)30038-9. doi: 10.1016/j.nbd.2016.02.020.
Serum long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids and risk of orthostatic hypotension. Nyantika AN, Tuomainen TP, Kauhanen J, Voutilainen S, Virtanen JK. Hypertens Res. 2016 Feb 25. doi: 10.1038/hr.2016.19.
Cancer Risk and Eicosanoid Production: Interaction between the Protective Effect of Long ChainOmega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Intake and Genotype. Lenihan-Geels G, Bishop KS, Ferguson LR. J Clin Med. 2016 Feb 15;5(2). pii: E25. doi: 10.3390/jcm5020025.